Zonnepanelen en minicampers - deel 3
31 maart 2022 

Zonnepanelen en minicampers - deel 3

Soorten zonnepanelen

Als het goed is heb je nu een redelijk zicht op het geplande verbruik.

Dit verbruik wordt in ampères en watturen uitgedrukt. Voor de keuze van de panelen moet je weten wat de gemiddelde opbrengst is per dag. Als je 400Wh verbruikt, moet je zorgen dat er minstens evenveel wordt opgewekt. Liefst meer natuurlijk, zodat je de extra stroom in de accu kunt opslaan.

Zonnepanelen heb je in verschillende vormen, maten en materialen. Buigbaar (flexibel), dik, verschillende vormen, verschillende piekvermogens etc. Buigbaar is handig omdat je deze bijvoorbeeld rechtstreeks op het dak van de wagen kunt vastzetten, waarbij de panelen de krommingen in het dak beter volgen. Dit zijn vaak erg dunne (

Vermogen en opbrengst

Naast de vraag of je flexibele (buigbare) panelen wilt, moet je kiezen welk vermogen ze moeten leveren.

Je hebt panelen die variëren van 5 tot 500 Watt, dus keuze genoeg. De keuze is ook afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Op mijn vorige auto (Peugeot Partner) had ik ongeveer 110 bij 200 cm beschikbaar. Als je iets bouwt met dakdragers of een imperiaal kan de oppervlakte anders zijn. Ik plakte mijn panelen vast op het dak. Ik had zo plaats voor twee tot drie standaard panelen (standaardmaat voor flexibele panelen is ongeveer 105x54cm).

Zonnepanelen op Peugeot Partner minicamper

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp ofwel WattPiek. Dit is het maximale vermogen dat een paneel kan leveren. Voor een plat geïnstalleerd zonnepaneel in België en Nederland geldt de vuistregel dat een paneel gemiddeld 4 x de hoeveelheid WattPieks in Wattuur per dag oplevert in de maanden april tot oktober.

Een 100 Wp-paneel zou dus in theorie 400Wh per dag moeten kunnen leveren om een gemiddeld verbruik te dekken. Bij twee van deze panelen zit je al op 800Wh. Ruim voldoende voor de meeste toepassingen. Voor toepassing op campers wordt vaak gekozen voor 100Wp panelen, maar je kunt ook prima kiezen voor 140Wp of 160Wp. Als je meerdere panelen wilt gebruiken, kun je het best panelen kiezen met een gelijk Wp.

Maar let op! Goedkope panelen (zoals ik allereerst had gekocht) leveren gemiddeld maar 50% van het opgegeven vermogen. Duurdere panelen kunnen dit maximale piekvermogen wel halen. Vraag bij aankoop hoeveel Wp’s het paneel effectief kan leveren. Met een goede MPPT-laadregelaar (daarover later meer) kun je de prestaties van het paneel zichtbaar maken. Je kunt afspreken dat als het aantal Wp’s niet wordt gehaald, dat het paneel wordt teruggenomen door de leverancier.

Een redelijk goed flexibel 100 W paneel vind je voor rond de 170 euro, een goedkoop paneel heb je al voor 80 euro.

Mijn keuze

Ik had gekozen voor goedkope flexibele 100Wp panelen, die ik rechtstreeks op mijn dak vastzet. Doordat er een defect op een van de panelen zat, heb ik er eentje van mijn leverancier als compensatie gekregen. In totaal heb ik nu dus drie panelen. Ironisch genoeg houden zonnepanelen niet van warmte. Zonnepanelen hebben ventilatie (onder de panelen) nodig om goed te presteren. Direct vastgezet op een warm dak presteren deze goedkope panelen dus nog minder goed.

Ik heb drie zomers rondgereden met deze panelen op mijn dak. Het werkte en mijn batterij werd opgeladen. Maar omdat ze nooit opbrachten wat ze zouden moeten doen, was dit niet bevredigend.

Zonnepanelen op Renault Trafic Minicamper

Je zou ook kunnen kiezen voor draagbare zonnepanelen. Je kunt deze ‘opzetten’ als je ergens staat. Mij is dat teveel gedoe, daarnaast wil ik de hele dag kunnen ‘laden’. Niet alleen als ik ergens geparkeerd sta.

draagbare-zonnepanelen minicamperDraagbaar zonnepaneel

Mijn keuze vandaag

Ondertussen heb ik geïnvesteerd in een beter paneel. Dit 180Wp-paneel levert meer stroom dan de drie goedkope panelen die ik nu eerder had. Over mijn huidige setup volgt een nieuw blogartikel.

Serieel of parallel

Je kunt zonnepanelen serieel of parallel aansluiten. Serieel wil zeggen dat de panelen in een ‘string’ aan elkaar worden gekoppeld. Plus aan plus, min aan min, en er gebruik wordt gemaakt van een enkele laadregelaar. Als je panelen parallel schakelt, wil dat zeggen dat je elk paneel aansluit op een aparte regelaar. Beiden hebben voor een nadelen. Als je hierover meer wilt weten, is er via Google veel info over te vinden. Bij campers wordt vaak serieel geschakeld. Ik heb dit zelf ook gedaan.

Volgende keer gaan we de stroom uit de panelen omzetten naar bruikbare stroom.

Inge vd Moolen
Door

Inge vd Moolen

op 06 Feb 2024

Zoals jij het uitlegt, klinkt het mij als muziek in de oren. Maar je vertelde dat panelen eigenlijk niet plat op je dak gemonteerd moeten worden ivm luchtcirculatie er onder door. Is het dan beter om ze om een imperial te leggen, dan heb je dat wel.

Reactie plaatsen