Minicamper en Douchen, hoe zit dat?
27 februari 2022 

Minicamper en Douchen, hoe zit dat?

Een minicamper is natuurlijk bij uitstek geschikt om te gaan ‘wildkamperen’. Gewoon ergens in de natuur een mooi plekje zoeken, genieten van het uitzicht en rustig overnachten. En daar heb je meestal geen douche bij de hand.

Je kunt ’s morgens natuurlijk gewoon een bak water over je hoofd gieten en je zo wassen. Of je neemt een lekkere frisse duik in een beek. Prima natuurlijk, maar er zijn goeie alternatieven. De ene al wat luxer dan de andere. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar douchen in het wild. Hier vind je onze bevindingen.

solar-shower-minicamperZonnedouche

Solar- of zonnedouche

De ‘solar- of zonnedouche’ is de meest milieuvriendelijke douche. Geen schadelijke uitstoot door het opwarmen van het water, want geen gebruik van elektriciteit of gas. De beperkte hoeveelheid water dwingt ook tot spaarzaamheid. Een warme douche is wel alleen mogelijk bij voldoende zonneschijn.

Een ‘solar douche’ is een donkere zak van dik plastic, die je vult met water, ophangt en laat opwarmen door de zon. Aan de zak zit een slang met  douchekop. Om deze douche te gebruiken, hang je de zak op en open je de douchekop. Als je een beetje zuinig doet, kun je met een zak met een inhoud van 20 liter / 5 gallon, twee personen kort laten douchen. Ik kan zelf toe met een liter of 3 per douchebeurt. Ik spoel mezelf een beetje af, draai het water uit, was me, draai het water weer aan en spoel me nog eens af.

Het beste moment om het water op te warmen, is te starten aan het begin van de middag, als de zon het meest intens schijnt. Soms is maar een enkele kant gemaakt om de zon te vangen (de zwarte kant). Leg of hang de zak dus met deze kant in de zon. Je kunt de zak ook neerleggen op een zwarte rubber mat. Dit versnelt het opwarmen en isoleert tegen de koude van de grond.

Opwarmen duurt 2 tot 5 uur, afhankelijk van de buitentemperatuur en de hoeveelheid en intensiteit van de zon. Als je het water nog te koud vindt, kun je de zak bijvullen met een beetje warm water.

Nog een tip om het water sneller te laten opwarmen, is het maar beperkt vullen van de zak. Als je de zak voor de helft vult, is er minder om op te warmen. Logisch toch?

Ondanks dat de zak stevig is en niet zomaar lek zal raken, moet je toch uitkijken bij het gebruik. Leg de zak niet op een rotsachtige ondergrond, kijk uit met scherpe takken etc. Als je een beetje voorzichtig doet, kun je jaren plezier hebben van je zonnedouche.

Na het seizoen, als je de douche voor lange tijd opbergt, is het aan te raden de zak echt helemaal leeg te maken en goed te laten drogen. Zo voorkom je dat de binnenkant van de zak een groentetuin wordt ;-).

Een solar douche is heel handig en het neemt weinig plaats in. Je hebt dit soort zonnedouches in verschillende formaten, van 5 tot 25 liter en ze zijn relatief goedkoop. Je kunt er al kopen ruim onder de 10 euro. Een indicator voor de temperatuur van het water is een handige optie.

douche-brunner-minicamperZonnedouche met voetpomp

Zonnedouches met pomp

De laatste jaren zijn er ook luxere versies van de zonnedouches op de markt gekomen. Het principe is hetzelfde. De toevoeging is dat er met behulp van een pomp druk wordt opgebouwd. Hierdoor wordt het meer een echte douche met een lekkere straal. Een ander voordeel is dat je deze douche niet hoeft op te hangen. Je zet de ‘zak’ gewoon op de grond. Let erop dat je een model kiest dat opvouwbaar is en een klein pakketje wordt.

Een mooi voorbeeld van dit soort douches wordt geleverd door Decathlon. Prijzen liggen tussen de 45 en 100 euro.

Zie hier een filmpje hoe het werkt.

solar-douche-usb-minicamperBush Douche met pomp

Elektrische Pompdouche

Een andere optie is een douche met een elektrische pomp. Daar hebben wij ondertussen al jaren plezier van.

Het systeem bestaat veelal uit één geheel, waarbij een douchekop via een slang wordt verbonden met een dompelpomp. De pomp hang je in een waterreservoir, je zet de pomp aan en je hebt een waterstraal waar je onder kunt douchen. Het waterreservoir kan van alles zijn. Een emmer, een jerrycan, een zwembad of een beek (!). Zolang het water maar schoon genoeg is zodat het filter niet verstopt. Wij hebben een opvouwbare emmer dat we gebruiken als reservoir. Met een emmer van vijf liter, kunnen Maaike en ik ons douchen.

Als je dit systeem kunt combineren met een waterreservoir dat opwarmt in de zon heb je warm water en een echte douche. Wij mengen gewoon een emmer koud water een keteltje heet water tot de gewenste temperatuur. Dit is in periodes met minder zonneschijn overigens altijd nodig.

Er zijn pompdouches die werken op batterijen en er zijn er die je kunt aansluiten op de autoaccu of een andere stroombron. Met de meeste modellen kun je een minuut of 30 douchen voor je de pomp opnieuw moet opladen. Je kunt ze in de meeste gevallen gewoon via een USB-aansluiting in de auto aansluiten op de accu.

douche-tent-minicamperOnze Bush Douche Tent

Privacy nodig?

Lekker douchen in de vrije natuur is heerlijk. Als je in de bossen in Noorwegen staat, ben je waarschijnlijk alleen. Maar als je ergens staat waar je rekening moet houden met anderen, kan het fijn zijn als je een douchecabine hebt.

Gelukkig zijn er een heleboel oplossingen om ongestoord te douchen. Je kunt met wat touw, plastic zeiltjes en knijpers een badkamer fabriceren. Maar tegenwoordig zijn er veel praktische tentjes die je als douchecabine kunt gebruiken. Je hebt voor rond de 40 euro al een tentje bij Decathlon en Obelink. Opgevouwen zijn het setjes met een diameter van zo’n 60 cm en een dikte van ongeveer 5 cm. Dus veel plek nemen ze niet in.

Let erop dat ze echt zo makkelijk op te zetten en af te breken zijn. Wij hebben de ervaring dat tentjes van Decathlon werkelijk zo eenvoudig zijn als ze lijken.

En tenslotte de zeep

Welk systeem je ook kiest, zon of geen zon, pomp of niet, tent of zeiltje. Je wilt waarschijnlijk zeep gebruiken om je te wassen. Omdat je in de natuur geen rioolaansluiting hebt, komt alles wat je gebruikt in de grond en mogelijk in het grondwater terecht.

Ondanks de claims dat producten biologisch afbreekbaar zijn, betekent dat eigenlijk weinig. ‘Biologisch afbreekbaar’ wil gewoonlijk zeggen dat minstens 90% binnen 6 maanden wordt afgebroken tot water, CO2 en biomassa. Maar sommige materialen doen er jaren over om te composteren.

In de meeste gevallen heb je helemaal geen zeep nodig. Gebruik een washand: met warm water en een beetje scrubben krijg je bijna alles schoon. Hardnekkig vuil kun je wegschuren met een beetje nat zand of kleine steentjes.

Als je toch zeep wilt gebruiken om jezelf of je kleren te wassen, zorg dan dat je tenminste een meter of 50 uit de buurt van stromend water blijft. Kies voor een merk dat 100% biologisch afbreekbaar is en geen fosfaten bevat (bv bij buitensportzaken).  Een voorbeeld is Care Plus Bio zeep.

Gebruik er zo min mogelijk van. Graaf een putje om je afvalwater op te ruimen, zodat het niet verder verspreidt en de bacteriën in de bodem het zo effectief mogelijk kunnen afbreken.

Filmpjes en andere informatie

Ik heb nog een paar links met wat, al dan niet grappige, filmpjes.

Dit is dan een klassieke Solar Shower.

Zo werkt een solar-douche met voetpomp. So good :-).

En zo werkt een electrische pompdouche. It will make you wet :-).

Merijn test de Queshua solar douche.

Het Queshua douche tentje is best handig!

Zo kun je samen een douche pakken.

Er is zelfs een Pocket Shower!


Reactie plaatsen