Zonnepanelen en Minicampers - deel 4
03 januari 2023 

Zonnepanelen en Minicampers - deel 4

De laadregelaar

Vandaag leg ik uit hoe je bruikbare stroom uit de panelen krijgt.

De stroom uit de panelen moet je ook nog zo laten ‘omvormen’ dat je er iets mee kunt.

PWM Solar Charger

PWM laadregelaar

Doordat de hoeveelheid en de intensiteit van de zon door de dag door veranderd, is ook het aanbod van opgewekte stroom niet constant. Een laadregelaar vlakt de stroom (Volt en Ampere) af tot een verwerkbaar niveau en beschermt daarnaast de accu tegen ‘overladen’.

Er zijn twee soorten regelaars:

  • MPPT (Maximum Power Point Tracking)
  • PWM (Pulse Width Modulation)

Ik ga niet te diep in op de techniek, maar licht het hier even kort toe.

PWM-regelaar

De PWM-laadregelaars doen wat ik hierboven heb beschreven. Beschermen en afvlakken. 

Dat mag je vrij letterlijk nemen. Een PWM-laadregelaar vlakt de spanning die wordt aangeboden door de zonnepanelen af naar het actuele niveau van de accu. Dat is prima als de zon schijnt en de accu niet te leeg is. Maar op een bewolkte dag en een legere accu is dat niet handig.. 

Als je de accu gebruikt, wordt de spanning lager (dat klinkt logisch toch?). ls er dan ook weinig zon, dan heb je minder stroom van het zonnepaneel. En deze lagere stroom (en ook lagere spanning) van het paneel wordt dan ook nog eens aangepast aan het lagere niveau van de accu. 

Dus op een bewolkte dag heb je dubbel echt. Minder opbrengst, die dan ook nog eens niet (geheel) door de accu kan worden opgenomen.

Victron Laadregelaar

Victron MPPT-regelaar

MPPT-regelaar

Ook de MPPT-regelaars vlakken de stroom af en beschermen de accu, maar veel intelligenter. 

Een MPPT-regelaar past zijn invoerspanning aan, om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Dit vermogen wordt omgezet om de wisselende spanningsbehoefte van de accu en belasting te voeden. In essentie koppelt het de spanning van het zonnepaneel en de accu los zodat, de het geleverde vermogen van de panelen niet wordt aangepast aan de actuele accu-spanning. Bij een lege accu en een goede opbrengst van de panelen, zal de regelaar deze opbrengst optimaal (met de hoogst mogelijke spanning) aan de accu doorgeven. 

Deze regelaars zorgen er zo voor dat het maximaal vermogen uit de panelen wordt gehaald, ook op bewolkte dagen. Het verschil kan makkelijk 30% bedragen. 

MPPT-regelaars zijn duurder, maar zorgen dus voor meer opbrengst, minder benodigde panelen en nog iets anders. Als je een MPPT-regelaar koopt met Bluetooth technologie, kun je zelf heel gemakkelijk zien wat het rendement van jouw panelen is. De SmartSolar regelaars van Victron kun je met een app op een smartphone of tablet verbinden. Hiermee kun je heel eenvoudig zien wat de daadwerkelijke opbrengst van de panelen is.

Met deze regelaar kwam ik erachter dat de panelen die ik eerst had gekocht, niet opleverden wat ze beloven.

Mijn keuze

Dus het mag duidelijk zijn; ik adviseer te investeren in een goede MPPT-regelaar. Bij voorkeur van Victron Energy. Volgens kenners de allerbeste ter wereld.

De keuze voor het type regelaar kun je hier maken: https://www.victronenergy.nl/solar-charge-controllers. Je vindt hier ook een handige module waarmee je kunt berekenen wat voor MPPT-regelaar het beste bij jouw paneel of panelen past. Je kunt ook gelijk zien wat de opbrengst daarvan zou zijn.

Als je een ‘goed’ paneel van 180Wp koopt, kom je bijvoorbeeld uit bij de Victron SmartSolar 75/15, die maximaal 75 Volt kan opnemen en 15 Ampére kan leveren. Deze heb ik zelf ook gekocht.

In het volgende deel behandelen we de kabels die je nodig hebt en vormen we de 12V om tot 220V.

Reactie plaatsen