Zonnepanelen voor Minicampers - Deel 1
28 februari 2022 

Zonnepanelen voor Minicampers - Deel 1

Minicampers en zonnepanelen. Het is een onderwerp waar veel over te vertellen is. Ik heb al een aantal keer geschreven over mijn avonturen op het gebied van zonne-energie. En daarbij heb ik ook meermaals beloofd om uiteindelijk met een uitgebreid verhaal te komen. Het is nu eindelijk zover!

Gezien de hoeveelheid informatie deel ik het verhaal op in stukken.

Off-grid

Wanneer Maaike en ik met onze eigen minicamper op reis gaan, overnachten we vaak op campings. Als we onze minicamper ergens parkeren waar er geen faciliteiten worden aangeboden, lees ergens in het wild, dan gebruiken we geen of slechts heel weinig stroom en water.

Tot op zekere hoogte gaat dat prima. Je leert snel spaarzaam om te gaan met de middelen die je hebt. Dat is kamperen. Met 10 liter water kun je wassen en douchen en een zaklamp zorgt voor licht.

Maar het gebrek aan koeling was toch met enige regelmaat problematisch. Ons oude koelboxje koelde ‘tot 20 graden onder de buitentemperatuur’, wat in de praktijk betekende dat je iets een beetje fris kon houden, maar van koelen was niet echt sprake. Met koelelementen kun je de temperatuur nog iets verlagen, maar zonder stroom konden we bepaalde dingen als bijvoorbeeld boter en kaas niet echt koel houden, laat staan bewaren voor langer dan een dag.

En dan heb je tegenwoordig nog een resem aan oplaadbare apparaten. Opladen tijdens het rijden ging wel, maar liever niet als we stil stonden. Dus let je een keertje niet op, zijn de GSM en laptop weer plat op het verkeerde moment.

Dat moest anders. Zeker omdat we deze zomer wat langer en liefst off-grid op avontuur willen.

Water is geen probleem. Een grotere jerrycan en dat probleem is verholpen. Stroom was iets ingewikkelder. Gewoon een batterij bijplaatsen en die koppelen aan het systeem van de auto is een optie. Maar ik ben niet zo’n grote fan van dit soort geknutsel. Zeker niet nu de auto van vandaag op stroom lijkt te lopen in plaats van op de benzine of diesel die je er regelmatig ingooit.

Zonne-energie dan?

Op een duurzame manier mijn eigen stroom opwekken, dat sprak me wel aan. De keuze was dus snel gemaakt, maar dan? Waar begin je?

Als je wat zoekt op internet, kom je vrij snel allerlei kant-en-klare oplossingen tegen. Deze oplossingen variëren heel erg in prijs. Je hebt al setjes van enkele tientjes waarmee je een telefoon kunt opladen, tot systemen van duizenden euro’s waar je een magnetron en oven op kunt aansluiten. Een set om een minicamper te voorzien van stroom bestaat meestal uit zonnepanelen, een laadregelaar, kabels en een accu.

Omdat mijn budget niet oneindig is en ik het meeste wil halen uit elke euro die ik uitgeef (ja, ik ben een vrek), ga ik meestal zelf op zoek naar de componenten van een oplossing. Zo ook in dit geval. De meeste onderdelen zijn vrij gemakkelijk los te verkrijgen, want internet brengt de hele wereld (in dit geval de markt) tot aan je deur.

Eerst ben ik mij wat gaan inlezen in de materie, want zonnepanelen heb je in allerlei soorten en maten.

In deel 2 leg ik uit wat zonnepanelen precies zijn en welke soorten er zijn en berekenen we hoeveel stroom je nodig hebt.

Behaeghel Marc
Door

Behaeghel Marc

op 01 Aug 2022

Beste Johan, super bedankt voor de info , ik kijk al uit naar deel 2 !!!

Reactie plaatsen