Zonnepanelen en Minicampers - deel 2
01 maart 2022 

Zonnepanelen en Minicampers - deel 2

Het fotovoltaïsch paneel

Vandaag deel 2 van mijn zoektocht naar de manier om zon om te zetten in stroom. Ik heb eerst maar eens uitgezocht wat een zonnepaneel eigenlijk is.

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd.
De twee belangrijkste soorten fotovoltaïsche- of zonnecellen zijn:

Monokristallijn
De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden. Deze zonnepanelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Monokristallijne cellen werken het best bij direct licht.

Polykristallijn
In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Deze zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Polykristallijne cellen werken ook goed met indirect licht.

In ons klimaat, stellen de experten, is het verschil in de praktijk minimaal. Monokristalijne panelen zijn wel zo’n 10 tot 20% duurder. De mono-panelen zijn soms egaal zwart, wat een esthetische overweging kan zijn bij de keuze.

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten, maar voor we die keuze maken moet er eerst iets anders worden bekeken. Welk vermogen moeten de panelen leveren?

Om vast te stellen welk vermogen je nodig hebt, kun je berekenen wat je nodig hebt.

Hoeveel heb je nodig?

De volgende keuze waar je tegenaan loopt, is dus hoeveel vermogen je beschikbaar wilt hebben. Wat wil je eigenlijk van stroom voorzien en hoelang moet dat kunnen? Dit is immers bepalend voor het aantal en de hoeveelheid stroom dat de panelen moeten opbrengen.

Om achter jouw energieverbruik te komen moet je nagaan wat het stroomverbruik is van elk apparaat dat je wilt gebruiken en dat bij elkaar optellen. Het vermogen van apparaten wordt meestal in watts (W) aangegeven en een watt is gelijk aan één ampère (A) vermenigvuldigd door voltage (V).

Het voltage (V) hangt af van het systeem waar je de apparaten op aansluit. In een gewone auto is dit meestal 12V. Om erachter te komen hoeveel stroom (ampère) een apparaat nodig heeft, deel je het vermogen (watts) in een 12V systeem door 12. Vervolgens vermenigvuldig je het aantal ampère met het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat om op de hoeveelheid ampère-uren (Ah) te komen. Dit is de eenheid waarin de capaciteit van accu’s wordt weergegeven.

Voorbeeld 1, een 5W lamp die je 3 uur per dag gebruikt, vraagt 3 x 5W / 12V = 1,25Ah per dag.

Voorbeeld 2, een 50W koelkast, die 10 uur per dag echt moet koelen, gebruikt 10 x 50W / 12V = 41,66 Ah per dag.

Op deze manier reken je voor ieder apparaat uit hoeveel amp-uren (Ah) je per dag nodig hebt en tel je deze bij elkaar op.

Op internet zijn verschillende ‘rekenmodules’ te vinden. De ene nog ingewikkelder dan de ander. We hebben daarom zelf een eenvoudige rekensheet gemaakt die te openen is met Excel of Open Office. Je kunt deze hier downloaden.

Hier volgen een aantal voorbeelden van apparaten en hun (geschatte) verbruik per uur.

Led lamp5 W
Laptop80 W
GSM of tablet12 W
Compressor koelkast45 W
Radio10 W

Als je hebt uitgerekend hoeveel stroom je gaat gebruiken kun je gaan zien welk vermogen je nodig hebt in de accu en hoeveel panelen je nodig hebt om energie op te wekken.

In het volgende deel kiezen we voor het aantal en soort zonnepanelen.

Reactie plaatsen