De allerbeste Camper apps
13 januari 2022 

De allerbeste Camper apps

Als je op weg bent met de minicamper, is het gemakkelijk als je snel en eenvoudig kunt nagaan waar je terecht kunt voor de nacht. Je kunt je wagen gewoon ergens parkeren, maar dat mag niet overal. (Zie dit artikel waar je mag staan). Het kan ook handig zijn als je ergens gaat staan waar je faciliteiten hebt als toiletten en douches.

Wij nemen graag een papieren kaart of gids mee, maar tegenwoordig vinden mensen dat behoorlijk ouderwets. Maar het kan ook zonder! Vandaag is er een heel groot aanbod van ‘apps’ voor op de smartphone of tablet. Dit soort apps is vaak een programma waarmee je met behulp van een digitale kaart snel kunt zien waar je kunt gaan staan, wat de mooiste plekjes zijn en welke faciliteiten er beschikbaar zijn. Reuze handig, kunnen wij uit ervaring vertellen. Als je na een lange heerlijke dag nog lang moet zoeken naar een geschikte plek, waar je kunt douchen en wat eten kunt krijgen, is dat niet altijd de ideale afsluiter van de dag. Met de juiste ‘app’ kun je snel en simpel zoeken naar jouw ideale plek. Wij hebben een groot aantal apps getest en zetten de beste voor je op een rijtje.

park4night_minicamper


Park4night

De eerste app die ik hier bespreek is Park4night.

Deze van oorsprong Franse app is de laatste jaren steeds internationaler geworden. Begonnen in 2011 werd de app bijna volledig gevuld met Franse adressen en commentaren. Vandaag  vind je commentaren van camperaars en overnachtingsplekken (meer dan 80.000) van over heel de wereld. In de app vind je redelijk gedetailleerde informatie over vooral veel plaatsen waar je kunt parkeren en overnachten. Er staan ook campings en camperplaatsen in, maar als je echte campings zoekt ben je beter af met andere apps. Snel zoeken is eenvoudig, maar je alleen mogelijk op een enkel criterium. Je krijgt dan een lijstje met plaatsen die aan jouw vraag voldoen. Je ziet gelijk hoeveel kilometer de betreffende plek van je vandaan is. Ook hier kunnen gebruikers kunnen actief een bijdrage leveren door nieuwe locaties, foto’s en beoordelingen aan de app toe te voegen. Deze app presenteert zich echt als een ‘community’ en zegt zich vooral op de informatie van gebruikers te baseren. Veel commentaar is in het Frans, maar er zijn er meer en meer vertaald in het onder ander Engels en Nederlands. De app opent de op de smartphone aanwezige navigatiesoftware (Google Maps, Apple Maps, Waze, TomTom etc.) om de route te bepalen en je de weg te wijzen. De gratis versie heeft geen mogelijkheid om kaarten en gegevens offline te gebruiken. Gezien het wegvallen van de roaming-kosten in de meeste Europese landen lijkt dit geen probleem. De app is compatibel met smartphones en tablets met een iOS en Android-besturingssysteem (de meest gangbare modellen).

Gratis vs betaalde versie

Je kunt gratis de versie van de app via de app store van Apple en via Google Play downloaden. In deze gratis versie is alles dat je nodig hebt toegankelijk. Er is een betaalde (pro-) versie. In deze versie zijn de advertenties uitgezet en kun je offline kaarten bewaren. Verdere echte voordelen zien wij niet in de pro-versie.

De pro versie van de app kost €1,99 per maand of € 9,99 per jaar.

Onze conclusie

Wij vonden de inhoud van gratis versie van deze app eigenlijk prima en de aanschaf van de pro–versie daarom niet nodig. Offline gebruik is alleen handig in landen met roamingkosten en/of een slechte gsm-ontvangst. De website  is ook bruikbaar, maar op zijn Frans. Slecht vertaald en wat rommelig. Zelf gebruiken we de gratis versie van Park4night als aanvulling naast de betaalde app van ACSI.

Let op! Het is ons opgevallen dat steeds meer leuke plekjes die je via deze app kunt vinden, zeker in het hoogseizoen, door campers worden ingepalmd, die er langere tijd blijven staan. Het was oorpronkelijk niet de bedoeling om daar met je camper een week op dezelfde plek te staan. De gedachte achter de app was het delen van leuke plekjes, zodat anderen er ook plezier aan zouden beleven. Helaas merk je ook hier dat er steeds meer mensen zijn die alleen denken aan hun eigen genot...

Minicamper Campercontact

Campercontact

Met de app Campercontact heb je informatie over bijna 30.000 camperlocaties in meer dan 50 landen altijd binnen handbereik. De app is gevuld met gedetailleerde informatie over camperplaatsen, serviceplaatsen en campervriendelijke campings. Je kunt eenvoudig filters instellen waarmee het zoeken nog gemakkelijker wordt. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op gratis plaatsen met toilet. En daar zijn er meer van dan je zou denken ;-). Gebruikers kunnen actief een bijdrage leveren door nieuwe camperlocaties, foto’s en beoordelingen aan de app toe te voegen. Dit zorgt voor een beter en eerlijker beeld van de aangeboden locaties en faciliteiten. Ook kun je, met behulp van navigatiesoftware op de smartphone of tablet, routes naar camperplaatsen bepalen en de locatie markeren waar je jouw camper geparkeerd hebt. Je kunt de app ook offline gebruiken, waardoor roamingkosten (voor zover nog van toepassing) in het buitenland geen rol spelen. De app is compatibel met smartphones en tablets met een iOS en Android-besturingssysteem (de meest gangbare modellen).

Gratis vs betaalde versie

Je kan gratis de proefversie van de app via de app store van Apple en via Google Play downloaden. In deze gratis versie is bijna de volledige database voor een maand vrij toegankelijk. Op deze manier kan je testen of de app aan jouw wensen voldoet voordat je de volledige versie aanschaft. De volledige versie van de app kost € 5,99 per jaar. Voor NKC-leden is het gratis.

Onze conclusie

Wij vonden de inhoud van de betaalde versie van deze app de prijs meer dan waard. De informatie is vaak veel accurater en uitgebreider dan die in de gratis apps.

acsi-voor-minicamper

ACSI Campings Europe app

Als je gewoon de beste app wilt met alle informatie over campings en camperplaatsen, dan is er de ACSI Campings Europa-app. Er zijn diverse formules te vinden in de webshop van ACSI.  Ju kunt bijvoorbeeld kiezen voor de app, waarbij je 0,99 cent per landenpakket betaald. Of je kiest gelijk voor alle landen van Europa voor € 17,99. Je kunt ook een papieren gids kopen, waar je de app bijkrijgt. Je kunt kiezen uit verschillende gidsen. Zo heb je gidsen voor de Benelux, Frankrijk en Europa, en een speciale gids voor kleine campings (tip!) met daarin ruim 2000 kleine en rustige campings in Europa.

De meest uitgebreide gids is de ‘Campingcard en Camperplaatsen Combi’. Deze rijk geïllustreerde gids met daarin ruim 3300 gecontroleerde campings en nog eens 9000 camperplaatsen. Al deze informatie is ook in de bijbehorende app te raadplegen. De apps zijn een jaar te gebruiken, waarna je een nieuwe gids dient aan te schaffen. Hiermee krijg je weer toegang tot de app.

Onze conclusie

De ACSI-app is heel gebruikersvriendelijk en bevat heel veel detailinformatie. Alle opgenomen campings en camperplaatsen zijn door ACSI-inspecteurs bezocht en beoordeeld. Dit garandeert dat de informatie in de apps en gidsen objectief en zo accuraat mogelijk is. Als je geen verassingen wilt bij het zoeken naar een camping, dan is deze app een absolute aanrader.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Je kunt gewoon alleen de landen kopen die je gaat gebruiken, en zo al vanaf 99 cent beginnen. Een koopje in mijn ogen.

Naast de app en de gids kun je ook een kortingskaart aanschaffen, waarmee je in het laagseizoen kunt profiteren van fikse kortingen tot wel 60% per overnachting. Als je er vaak buiten het seizoen met de camper op uittrekt en je gebruikt vaak campings en camperplaatsen, dan heb je de aanschafkosten met een paar nachten al terugverdiend.

Oh ja, wij houden van papier. Bij ACSI hebben ze prima en overzichtelijke gidsen, waarin je, al bladerend, de campings kunt bekijken. Wat ons betreft nog een extra reden om te kiezen voor ACSI!

ANWB

Een buitenbeentje is de website van de ANWB.
Voor Nederlands kampeerders was de ANWB-gids toch jarenlang de campingbijbel. Er is ook nog een ANWB-camping app geweest, maar deze wordt sinds een aantal jaar niet meer ondersteund (lees is ook niet meer te verkrijgen). De functie van de app is overgenomen door een website. Niet zo handig als een speciaal voor smartphones geschreven applicatie, maar toch prima te gebruiken. De campings op deze site zijn allemaal door de ANWB gecontroleerd en worden vaak bezocht door veel Nederlands cliënteel. De informatie is zeer gedetailleerd en eigenlijk altijd correct. Iets dat bij vooral de gratis apps nog weleens anders kan zijn. Zoeken is eenvoudig en je kunt direct een plaats boeken. Er is geen mogelijkheid om via de GPS van de telefoon direct de route te laten uitstippelen.

Onze conclusie

De informatie die deze website levert is prima en gratis. Als je op zoek bent naar ANWB-geselecteerde campings, dan is dit een veilig adres om te gebruiken. Wij horen niet echt tot de doelgroep en gebruiken deze site nog zelden.

Onze keuze

Er zijn diverse apps, zowel gratis als betalend, die je helpen aan een plaats om met de minicamper te overnachten. We hebben er heel veel geprobeerd en veel op onze telefoons geïnstalleerd. Er was een moment dat er op mijn iPhone meer dan zes van dergelijke apps stonden. Uiteindelijk gebruik je alleen die paar die echt handig zijn en je de leuke adresjes opleveren. Zoals eerder aangegeven gebruiken we zelf de ACSI-app (en gids) aangevuld met de gratis Park4night-app. De ACSI-app gebruiken we als wij op zoek gaan naar een camping, Park4night als we op zoek zijn naar wat avontuurlijker plekjes.

Ik zou dus adviseren om sowiezo gratis Park4night te proberen.

Als je op campings gaat staan, raad ik je dus de ACSI-app aan. Je kunt de ACSI-app op jouw smartphone zetten, en alleen de landen downloaden waar je gaat kamperen. Dat kan al vanaf 99 cent per landenpakket. Een combinatie van gidsen en app is er al vanaf € 14,95.

Uiteraard kun je ook gewoon een papieren wegenkaart gebruiken. Daar is uiteindelijk ook helemaal niets mis mee.

Veel plezier met het ontdekken van leuke plaatsen. Laat maar weten als je tips hebt waar je leuk kunt overnachten.

Reactie plaatsen