ACSI-app en gidsen in de minicamper
06 april 2022 

ACSI-app en gidsen in de minicamper

Goed op weg met de ACSI gidsen en apps

Opeens kreeg ik een mailtje van ACSI. Daar had men gezien dat ik in een blogartikel positief was over hun camping-app. Maar in de originele bespreking was alleen de basis bekeken en had ik de gidsen niet meegenomen. Of ik geen interesse had om de gidsen en de apps eens echt goed te bekijken?

Ja dus. Dat wil ik best doen. Maar ik kan niet garanderen dat mijn mening automatisch goede reclame is. Ik hecht nogal aan mijn vrijheid. En ACSI ging akkoord.

ACSI

ACSI is een organisatie die in de jaren 60 in Nederland is ontstaan en het medium kampeergids zo’n beetje heeft uitgevonden. Ik herinner me uit mijn jeugd (zegt de ouwe bok) dat mijn moeder met de gids op haar schoot zat, als we in Frankrijk op zoek waren naar een camping. De ACSI-ClubID-kaart was toen ook een soort kleinood. Je kon de kaart afgeven in plaats van een paspoort.
Zowel de gids als de kaart bestaan nog steeds en zijn helemaal aangepast aan de tijd van vandaag en nog steeds heel goed bruikbaar.

Tegenwoordig is ACSI een internationaal opererende organisatie die onder andere tijdschriften uitgeeft, maar ook verzekering aanbiedt en reizen organiseert. Maar de meest bekende producten zijn toch nog steeds de gidsen, vandaag aangevuld met apps voor op de smartphone.

Nu zijn er tegenwoordig wel meer (en gratis) kampeergidsen te krijgen, maar er is nog altijd één punt waarop de ACSI-informatie duidelijk verschilt van de concurrentie: Alle campings zijn bezocht en gecontroleerd door een netwerk van ACSI-inspecteurs. En deze inspecteurs kun je gewoon benaderen (per telefoon!) als je vragen hebt over een camping of beoordeling. Niet dat ik dat ooit zou doen, maar hun telefoonnummers, namen en foto’s staan gewoon in de gidsen! Zij garanderen een objectieve beoordeling volgens de kwaliteitscriteria van ACSI, wat je toch een goed idee geeft over wat je op een camping op camperplaats zult aantreffen. En dat vind ik best wel fijn, aangezien ik veel slechte ervaringen heb met die jubelende (en soms onterecht afbrekende) reviews in andere apps.

 Afijn, genoeg reclame voor ACSI. Aan het werk.

You’ve got mail

Per post kreeg ik de nieuwste edities van de Campingids Europa (2 delen) en de Klein & Fijn Kamperen-gids in de bus. Vervolgens via de webshop even een account aangemaakt en de apps toegevoegd en ik kon op stap. Virtueel dan, want het seizoen is nog niet begonnen.

Ik zal over zowel de gidsen als de apps mijn licht laten schijnen en mijn onbescheiden mening met je delen.

Voorbereiding en aankoop

ACSI heeft drie camping-apps ontwikkeld. Dat kan een beetje verwarrend zijn. Het verschil tussen de apps behoeft dus enige uitleg. Maar eerst zal ik de apps bespreken. De werking en de interface van de apps zijn namelijk gelijk. Het verschil zit um in de inhoud.

Alle ACSI-apps vind je in de App- en Play-store. Als je een van de apps downloadt krijg je eerste de beschikking over een gratis probeerversie. Afhankelijk van de app krijg je er een aantal campings in de Dordogne in Frankrijk of rond het Gardameer in Italië bij.

De volgende stap is beslissen welke landen of regio’s je wilt aanschaffen. Dat verschilt per app, maar dat zal ik later bespreken.

Voor de aanschaf van pakketten voor landen of regio’s, dien je eerst een account bij ACSI aan te maken. Je gaat hiervoor naar de website van ACSI. Vervolgens open je de app op de smartphone en log je via het menu in op jouw ACSI-account. De volgende stap is kiezen voor de optie ‘koop en ontgrendel’. Daar maak je de keuze uit de aangeboden pakketten. Na de aankoop kun je ze downloaden. Je kunt dit best doen als je op wifi bent aangesloten, om verrassingen in datagebruik te voorkomen. En klaar is Klara.

De apps

De apps draaien rond de centrale kaart. Je kunt deze kaart centreren rond jouw huidige positie of je via een zoekopdracht centreren rond een plaats of camping. Duidelijke iconen geven aan of het om een camping of camperplaats gaat.

In een zoekopdracht kun je allerlei filters instellen. Werkelijk alle informatie die er over de campings is (prijs, beplanting, horeca, beoordelingen, honden toegelaten, zwembad, wifi…) kun je als criterium opgeven. Zelf zoek ik gewoon op locatie. Meestal op het moment dat we besluiten dat het tijd is om ergens te gaan staan voor de avond en nacht, en dan is de kaartfunctie heel makkelijk. Maar als je speciale wensen hebt, of gewoon meer vooruit wilt plannen is deze zoekfunctie gemaakt voor jou.

Helaas zijn de filters voor campings en camperplaatsen niet gelijk. Zo kun je bijvoorbeeld niet zoeken naar gratis camperplaatsen, terwijl deze wel degelijk (heel veel zelfs!) in de app staan. Voor ons is dat geen probleem. Gewoon een paar icoontjes aanklikken dan komt de informatie ook wel naar boven.

Als je een keuze hebt gemaakt en een icoon voor een camping hebt aangeklikt, krijg je een berg informatie ter beschikking. De informatie is te verdelen in 3 categorieën, namelijk algemeen, voorzieningen en beoordelingen. De onderverdeling is logisch en behoeft geen uitleg. Alles wat je zou willen weten, en nog veel meer, kun je hier vinden. Richtprijzen, welke regels er op de camping zijn, of er warm water is, of je op de pot kunt zitten, of er een pizzeria aanwezig is. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vinden.

Het belangrijkste voor ons zijn de algemene informatie en beoordelingen. De beschrijving is van een ACSI-inspecteur en de reviews zijn eerst bekeken op bruikbaarheid en waarheidsgehalte.

Als je dan een keuze voor een camping hebt gemaakt, kun je direct de route doorgeven aan jouw favoriete routeplanner en je naar jouw bestemming laten begeleiden. Je kunt er ook voor kiezen de camping te mailen of te bellen.

Als je een camperplaats zoekt werkt het gelijkaardig, met dit verschil dat er minder informatie beschikbaar is.

ACSI Klein & Fijn Kamperen-app

Zoals eerder aangegeven, zijn de apps gelijk, maar verschilt de inhoud. De inhoud van deze app spreekt voor zich, denk ik. Hier vind je alleen campings met maximaal 50 toerplaatsen. Je kunt de app gratis downloaden via de app- of play-store, met een kleine set campings waarmee je de app kunt uitproberen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de complete set met campings (1900) aan te kopen voor €2,99. Of je kiest voor deze set maar dan inclusief nog eens 9000 camperplaatsen voor €7,99.

ACSI Campings Europa-app

Deze app kun je vullen met de campings en camperplaatsen in de landen of gebieden waar je naar toe reist. Dat betekent dat jouw smartphone niet wordt volgepropt met informatie over kampeerplaatsen waar je nooit naar toe zult gaan. Je kunt ook deze app gratis downloaden via de app- of play-store en het bevat dan eveneens een kleine set campings waarmee je de app kunt uitproberen. Vervolgens kun je pakketten bijkopen vanaf €0,99. Een pakket komt overeen met een land of regio. Je kunt ook voor 17,99 in één keer alle 9500 Europese campings en nog eens 9000 camperplaatsen aanschaffen.

CampingCard ACSI-app 2022

Deze app is alleen verkrijgbaar in combinatie met een papieren ACSI-gids met daarbij een CampingCard. Deze kaart bied je, in het laagseizoen, kortingen bij de 3000 aangesloten campings. Dezelfde 3000 campings vind je terug in de app en in de gids. Te krijgen voor 21,54 voor niet-leden. Word je lid dan hangen daar een paar kortingen en voordelen aan.

De gidsen

Wij zijn een fan van papier. Bladeren in een gids heeft iets gezelligs en geeft ons meer overzicht dan een app. De gidsen zijn daarom voor ons een welkome aanvulling op de apps. De informatie in de gidsen is praktisch gelijk aan de apps.

Er zijn gidsen te krijgen voor verschillende landen. Meestal koop je dan gelijk toegang tot de digitale versie via een van de apps. Het gaat te ver om alle formules hier te bespreken. Je vindt hierover uitgebreide informatie op de website van ACSI.

Conclusie

De apps en gidsen van ACSI zijn gemakkelijk in gebruik en bevatten een schat aan informatie. Alles wat je wilt weten over campings, iets minder over camperplaatsen. Daar staat tegenover dat er heel veel gratis camperplaatsen zijn opgenomen, waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Als je, zoals wij, redelijk zelfvoorzienend bent, is dat een prima optie om te gebruiken als overnachtingsplaats. En je kunt naar camperplaatsen zoeken waar ze bepaalde voorzieningen zoals toiletten hebben. Dat is toch wel makkelijk voor de kampeerders onder ons die geen toilet bij zich hebben.

Tja. Zonder flauw te willen doen, moet ik zeggen dat er gratis of goedkopere alternatieven zijn voor de apps van ACSI. Maar die apps bieden in geen enkel geval de informatie, en vooral de kwaliteit van de informatie, die je in de apps en gidsen van ACSI vindt.

 Ik heb de informatie in de ACSI-app vergeleken met apps als Park4night en Campercontact. En eerlijk is eerlijk, mijn voorkeur gaat uit naar de ACSI-app.

 En de prijs? Zelfs de meest uitgebreide combinatie van gids en app is nog altijd goedkoper dan een nacht op een slechte camping.

Mijn aanbeveling?

Gewoon kopen!

Reactie plaatsen