ecoflow powerstation voor minicamper camperbox

Voordelen Power Station vs gewone (lood-) accu

Waarom zou je kiezen voor een power station?

In een minicamper of een camperbox, kan het heel handig zijn om een bron te hebben die onafhankelijk van een stopcontact stroom kan leveren. Je wilt immers niet altijd afhankelijk zijn van een camping. Zelf heb ik een power station van Ecoflow, de Delta Mini met 880Wh aan stroom.

Een power station zoals de Ecoflow Delta Mini biedt verschillende voordelen ten opzichte van het gebruik van een gewone accu in een minicamper.

Capaciteit

Ten eerste biedt een power station vaak een grotere capaciteit aan stroomopslag. De batterij van een power station is vaak een lithium-ijzer-fosfaat-accu (ook bekend als LFP of LiFePo4). Deze mag in principe volledig worden ontladen. Een gewone accu mag vaak tot maximaal 50% worden ontladen. Een power station van 100Ah tegenover een gewone accu van 100Ah, levert dus 2x meer spanning. Dit betekent dat je langer zonder toegang tot het elektriciteitsnetwerk kunt blijven en toch de benodigde stroom kunt blijven gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van GSM's en het koel houden van koelboxen.

Gebruiksgemak

Ten tweede zijn power stations doorgaans veel gemakkelijker in gebruik dan een gewone accu. Zo hebben ze vaak ingebouwde stekkers en USB-poorten, zodat je direct apparaten kunt aansluiten zonder dat je hiervoor extra adapters of kabels nodig hebt. Veel power stations hebben ook een MPPT-regelaar aan boord, waardoor je er ook direct zonnepanelen aan kunt koppelen. Dit maakt het gebruik van een power station veel praktischer dan gewone accu's.

Veiligheid

Ten derde zijn power stations meestal ook veiliger dan een gewone accu. Zo hebben ze vaak ingebouwde beveiligingen tegen overbelasting en kortsluiting, wat kan helpen om schade aan apparaten te voorkomen. Bovendien kun je met een power station gemakkelijk de hoeveelheid stroom meten die je verbruikt, wat kan helpen om te bepalen hoe lang je nog kunt blijven gebruiken voordat het apparaat leeg is.

Milieu

Tot slot zijn power stations vaak ook milieuvriendelijker dan een gewone accu, omdat ze doorgaans langer meegaan en dus minder vaak hoeven te worden vervangen.

Conclusie

In samenvatting biedt een power station in een minicamper dus een behoorlijke capaciteit, gemakkelijker gebruik, veiligheid en milieuvriendelijkheid ten opzichte van een gewone accu.

Meer informatie

Meer informatie over stroom, accu's en zonnepanelen vindt je in onze blog-pagina's.

Reactie plaatsen